Dobrodružství (nejen) v mikrosvětě

15.7.2013 - 19.7.2013

Patříte k biologickým nadšencům? Máte rádi vycházky do přírody, s někým, od koho se můžete učit poznávat neznámé rostliny a živočichy? Fascinuje Vás svět, který je možné vidět jen pod mikroskopem? Chcete se naučit fotografovat přírodniny z makrosvěta i mikrosvěta a pořízené fotografie zpracovávat? Chcete zkrátka poznat něco nového a rozšířit své vědomosti a dovednosti? Je Vám 10 – 17 let? Pak je tohle akce přímo pro Vás!

Na prvním ročníku Letní školy biologie se sešlo 18 mladých a nadějných biologů. Počasí nám přálo, v jihočeských Hlavatcích jsme prožili slunečný týden. Kromě mikroskopování a fotografování, kterému jsme se věnovali každý den, jsme stihli i botanickou exkurzi na Borkovických Blatech a mykologickou vycházku v okolí Vyhnanických rybníků. Každý den byl odborný program doplněn sportovními aktivitami, zaměřenými na spolupráci týmu. Přes to, že program byl náročný a každý večer se účastníkům klížily oči, neváhal nikdo z nich si jedno ráno přivstat a vydat se na ptačí vycházku. Týden uběhl jako voda a účastníci prvního ročníku prý už se těší na příští léto.

Mikroskopický technika, s níž účastníci pracovali byla z velké části pořízena z darů našich partnerů:

Lesy České republiky, s.p.

Mikroskopy Arsenal, s.r.o.

MUDr. Jana Šmejkalová

Pod fotografiemi si můžete přečíst hodnocení akce – které je zároveň pozvánkou pro další mladé badatele na příští léto.

Ukázka z programu Dobrodružství (nejen) v mikrosvětě je na vybraných fotografiích. Více fotografií naleznete v této galerii.

Ke stažení: Poznámky z exkurze Borkovická Blata; poznámky z mykologické vycházky u Vyhnanic.

Mikroskopická technika, kterou jsme používali k pozorování, byla částečně pořízena z finančního daru společnosti Lesy ČR, s.p.


Hodnocení účastníků

Požádali jsme účastníky prvního ročníku Dobrodružství (nejen) v mikrosvětě: Jako zkušený „MIKROSVĚŤÁK“ napiš krátké pozvání pro účastníky příštího ročníku – proč by měli přijet, co je čeká, jaké to je…:

Ahoj, chci Vám dát tip na příjemné prožití prázdnin v krajině jižních Čech, z kterého si krom spousty nových kamarádů a skvělých dojmů přivezete i hlavu nacpanou vědomostmi z biologie. Naučíte se poznávat hlasy ptáků, zdokonalíte se v mikroskopování a na své si přijdou i milovníci zpívání s kytarou a letních her. Ještě váháte? Přijeďte. MIMONI se na Vás už těší:-).

Terka, 16 let

I když neumíte nazpaměť atlas rostlin, určitě se vydejte na tento tábor. Naučíte se mikroskopovat, správně fotit a následně fotky upravovat. Ubytování a jídlo je skvělé, takže určitě se na tuto akci vydejte!

Honza, 14 let

Dobrý a zábavný tábor s mikroskopováním, focením a poznáváním přírody, hry, zpěv, dobré jídlo a dobří vedoucí. Skvělé exkurze s odborným botanikem a mykologem.

Radek, 13 let

Ti co se doopravdy zajímají o biologii, tak by určitě měli přijet, kvůli skvěle vyloženému odbornému tématu. Čekají Vás tu odborné výklady a zajímavé mikroskopování, ale i úpravy fotek a vycházky do terénu.

Richard, 14 let

Určitě přijeďte. Je to tu skvělé – hrajeme hry, mikroskopujeme, fotíme a posloucháme ptáky. Spoustu jsme se toho naučili. A jsou tu skvělí lektoři.

Žaneta, 11 let

Bylo to super, hodně focení, mikroskopování a počítačů, jen zpěvník a absence táboráku se mi nelíbily.

Petr, 14 let

Dobrá organizace. Skvělé, pokud se chcete naučit pracovat s mikroskopem a foťákem. Pro začínající a mírně pokročilé biology, spíše ze ZŠ.

Kuba, 16 let

Ahoj, určitě přijeďte. Naučíte se mikroskopovat, poznávat ptáky podle hlasu, houby a rostliny. P.S. Skvělí lektoři.

Verča, 10 let

Ahoj, koho baví biologie, ať neváhá a přihlásí se příští rok. Naučíte se něco nového a zároveň prožijete týden her a soutěží. A co víc? Poznáte nové kamarády.

Danča, 17 let

Akce je zajímavá, naučíte se zde lépe mikroskopovat a fotografovat a získáte nové nápady na mikroskopování.

Jonáš, 15 let

Nejlepší tábor, kde jsem byla. Úžasná parta, lektoři a nové vědomosti. Pokud máte rádi biologii, tak se k nám přidejte a určitě si to tu užijete.

Eliška, 15 let