Dobrodružství za humny - Borotín

4.5.2009 - 6.5.2009

Pobytový kurz zaměřený na environmentální výchovu pro žáky 6. – 8. tříd ZŠ Borotín. Místo konání – Blatnice (vzdělávací středisko ZVaS České Budějovice). Sponzorem akce je společnost Eurofarms, s.r.o.

Třídenní pobytový kurz pro žáky ZŠ Borotín je zaměřený především na praktickou práci dětí v terénu – sběr, dokumentace a určování přírodnin, pozorování přírodnin s použitím mikroskopů a binokulárních lup, zpracování protokolů a skupinových projektů. Program je doplněn herními a zábavnými činnostmi z oblasti zážitkových aktivit.

Sponzorem akce je společnost Eurofarms, s.r.o.

První den kurzu pracovaly děti ve třech skupinách na stanovištích les, rybník a mikroskopy. Své poznatky zpracovávaly do pracovních listů a laboratorních protokolů. Druhý den byl zaměřen na „Lovy beze zbraní“ – pětice dětí vybavené fotoaparátem lovily v terénu obrázky podle zadaného tématu (nejhezčí z našich úlovků máme ve fotogalerii). Aktivním odpočinkem pak byly hry jako Ekokufr nebo Sociální hmyz – kde se vzájemně poměřovaly společenstva mravenců, termitů a včel v tom, kdo si dokáže lépe zorganizovat a rozdělit práci a získá víc bodů při plnění mnoha rozmanitých úkolů.

Zapomenout nesmíme ani na přednášky o vztazích mezi organismy nebo ochraně přírody a také na večerní výpravu za raky a ranní vycházku za ptáky.

Kurzu se účastnilo 32 dětí, 2 učitelé a 5 lektorů.


Hodnocení účastníků

Hodnocení pedagogů:

Kurz byl velice pěkný a zajímavý. Přírodní lokality jsou bohaté na přírodniny. Spokojenost dětí s bádáním byla znát. Program byl bohatý, pestrý a dobře uspořádaný, byli jsme s ním zcela spokojeni. Pro hodnocení lektorského týmu použijeme přídavná jména: mladý, krásný, perspektivní, hbitý, pracovitý, veselý, nadšený, vtipný, světaznalý, všestranný, jak z hlediska pedagogického, tak z hlediska odborného. Pokud by se některý z kolegů z naší i jiné školy ptal, zda bychom kurz doporučili, řekli bychom:“Určitě do toho jděte, stojí to za to!“.

Mgr. Radek Holub, Mgr. Eva Košková, doprovázející učitelé ZŠ Borotín


Vybraná hodnocení dětí:

V hodnocení odpovídaly děti na otázky:

  1. Jak se ti kurz líbil?
  2. Naučil(a) ses něco nového?
  3. Co tě bavilo nejvíc a co nejméně?
  4. Co bys řekl(a) kamarádovi/ka­marádce, který(á) přemýšlí o účasti na takovém kurzu?

1. Ano, líbil. 2. Naučila jsem se v lese spoustu nových rostlin, ale už si je moc nepamatuju. 3. Nejvíc mě bavilo hrát na mravence, a jak jsme lovili u rybníka, nejméně mě bavilo, že jsme byli dvě hodiny v lese. 4. Ať jede, třeba se něco přiučí.

Andrea, 6. třída

1. Byla to sranda, líbilo se mi tady. 2. Naučila jsem se toho spoustu. 3. Bavilo mě fotografování rostlin a příprava prezentace, nebavilo mě čekat, že se holky koupaly půl hodiny. 4. Ano, jeď, je to sranda a naučíš se různé věci. Fakt bezvadný kurz.

Erika, 6. třída

1. Líbil se mi moc. 2. Poznávat ptáky podle zpěvu. 3. Nejvíc mě bavil Ekokufr a nejméně chodit na vycházky v dešti. 4. Řekla bych, že je to tu dobrý, ale že někdo večer v chatkách řve.

Kristýna, 6. třída

1. Moc a moc a moc. 2. Poznávat ptačí hlasy a nové živočichy. 3. Nejvíc mě bavilo pozorování v mikroskopu, nejméně mě bavilo, že k snídani nebylo 10 rohlíků na osobu. 4. Jeď, je tu sranda a zábava.

Mirek, 7. třída

1. Kurz byl strašně moc pěkný. 2. Ano. 3. Nejvíc mě bavilo zkoumání mikroskopem. Bavilo mě všechno. 4. Že to tu bylo strašně moc krásný, ať se sem určitě jede podívat, neví, o co jinak přichází.

Bára, 7. Třída

1. Jo, moc. 2. Hodně věcí. 3. Mě bavilo všechno. 4. Že to není nuda ani „vopruz“. Možná bych jela s ním.

Soňa, 8. třída

1.Hodně. 2. Naučila jsem se poznat některé lišejníky a ptáky podle zpěvu. 3. Nejvíc vycházky ven a večerní hry, nejméně ranní vstávání a hledání názvů v knížkách. 4. Všechny moje kamarádky vstávají brzo a mají rády přírodu, takže bych doporučila.

Eliška, 8. třída

1. Moc. Byl velmi zajímavý a nebyla to volná škola, spíš takový zájezd. Líbilo se mi, že lektoři byli všímaví a vždy, když bylo třeba, pomohli. 2. Hodně věcí o ptácích a vodních tvorech… i když někteří nebyli na pohled zrovna nejhezčí. Ale bůhví, co si takoví brouci myslí o nás. 3. Nejvíc mě bavilo sbírání vzorků… A je vůbec něco, co mě nebavilo? 4. Řekla bych, že na 100% musí jet, protože je to velmi zábavné a s kamarády.

Veronika, 8. třída

1. Dobrý. Je zde krásná příroda a podmínky pro její objevování. 2. Plno věcí, které jsem neznal – rostliny a živočichy ve vodě i v lese. 3. Nejvíc mě bavilo chytat broučky ve vodě, také tvoření prezentací s přírodninami, které jsme sami hledali. Nejméně mě bavilo chodit po lese. 4. Doporučuju. Je zde krásná příroda. Je to mnohem lepší, než učení přírodopisu ve škole.

Robin, 8. třída

A na závěr přidáme hodnocení jednoho škarohlída… a čtenář promine, necháme ho v anonymitě :)

1. Moc ne. 2. Ano 3. Večery mě bavily a úkoly ne. 4. Jestli má rád nudu a práci tak ať sem jede.