Dobrodružství za humny - 1. turnus

4.5.2016 - 5.5.2016

Po sedmi letech se k nám vrací ZŠ Borotín, pro kterou jsme v roce 2009 uspořádali pobyt zaměřený na environmentální výchovu – Dobrodružství za humny. V tomto roce připravujeme dva turnusy tohoto pobytu pro žáky 6 – 9. třídy. Pobyt se koná ve školicím středisku v Hlavatcích.

Na první termín se k nám chystalo cca 30 žáků šesté a sedmé třídy. Nakonec prořídlé řady šesťáků doplnila jako LAST MINUTE akci skupina páťáků. Počasí této skupině vysloveně nepřálo. Byla taková zima a navíc vytrvale pršelo, že nakonec operativně místo cyklistického přesunu byla zvolena náhradní doprava linkovým autobusem.

Navzdory nepřízni počasí šlapal program na plné obrátky – nořili jsme se pod hladinu, počítali nohy půdním potvorám… navzdory dešti jsme lovili beze zbraní a večer při týmové hře krmili predátory. Na večerní „běhavku“ dorazila i paní ředitelka školy s dodávkou plnou kol pro cestu zpátky. Po nezbytné sprše bylo ještě pro dobrovolníky připraveno asi hodinové kino.

Druhý den pobytu vyrazilo před snídaní několik zájemců za ptačím zpěvem, po snídani jsme se věnovali mikroskopickému průzkumu rostlin a poznávání našich známých pěvců mj. podle zpěvu. Nakonec děti po třídách připravily koláže na téma „vztahy mezi organismy – vztahy mezi lidmi“, které pak těsně před obědem předvedly ostatním spolužákům a lektorům.

Po obědě první skupina nasedla do sedel, a vyrazila smer Borotín. Ve středisku je vystřídala skupina starších spolužáků a začalo to nanovo :-).


Hodnocení účastníků

S programem jsme byli velmi spokojeni. Nejvíce se líbila večerní ekosystémová hra, hledání a poznávání živočichů v půdě a mikroskopování.

Eva Macková + páťáci

Program byl velmi pečlivě připravený, včetně časového harmonogramu. jednotlivé aktivity byly vhodně zvoleny a nakombinovány. děti pracovaly venku i v laboratoři. Velmi ocenily hru běhací (ekosystémy). Program celkově naplnil očekávání vyučujících. Očekávání dětí byla předčena.

Pavlína Nováková + šesťáci

Všichni žáci se shodli, že je připravený program bavil Ocenili zejména praktické činnosti – orientaci dle mapy v terénu, focení makro, práci s mikroskopem, hledání a pozorování živočichů v půdě. Za smysluplně strávený čas Vám děkujeme.

Lenka Volfová + sedmáci