Rodinné hry 2012

4.8.2012 - 11.8.2012

A je tu další ročník týdenní aktivní dovolené pro rodiny s dětmi – Rodinné hry 2012 s pestrým programem pro děti i dospělé. Místo konání Vrážné (okr. Svitavy).

RoH je týdenní pobyt ve stanové základně tzv. „na zelené louce“. Navazuje na tradici táborů, které se již několik desetiletí na této základně konají. Použijeme-li moderní terminologii, jedná se vlastně o outdoorovou akci přizpůsobenou kategorii rodičů a dětí (zejména s ohledem na věkovou kategorii dětí – tj. děti od 2 let věku). „Outdoor“ znamená především omezení civilizačních výdobytků na minimum. Více informací o RoH na http://rodinnehry.wz.cz/.

A jak jsme se letos měli?

Letos jsme měli na táborové základně rekordní počet účastníků. Sešlo se zde celkem 75 lidí (65 účastníků, 6 lektorů, 2 kuchařky a dvě jejich pomocnice). Na jednu louku to byla poměrně velká „hustota zalidnění“… ale vše dobře dopadlo a srpnový týden jsme si všichni „řádně užili“, i díky (výjimečně) velmi příznivému počasí – letos totiž nebylo ŽÁDNÉ BAHNO (které se v průběhu posledních let stalo víceméně táborovou tradicí) a bylo teplo – ve dne a někdy i v noci.

Během tábora jsme „žili v obci Vrážné v roce 1890“ a „vydělávali“ jsme 2000 zlatých na kapličku. Obnos se s přispěním všech malých i velkých táborníků podařilo nashromáždit. V jednom okamžiku byl bohulibý záměr ohrožen, a to když více než polovinu nashromážděného obnosu ukradli místní loupežníci. Bylo třeba se za nimi vydat do lesa a jejich lup odnést zpátky. Dílo se zdařilo a na konci pobytu pak tým stavitelů z Hlavatec a okolí (jehož projekt na kapličku byl vyhodnocen jako nejlepší) vybudoval „naší táborovou kapličku“ – na louce nad táborem. Poslední večer jsme si u kapličky zazpívali, táborový pan starosta a děvečka Anča se s námi rozloučili a my jsme se druhý den rozjeli do svých domovů, těšit se na rok příští.

… A pokud jde o dospělácké klání muži versus ženy… zvážíme odvetu? :-)


Hodnocení účastníků

Když jsme loni poprvé absolvovali tábor RoH, byli jsme nadšení. Takže jsme se těšili i letos, sám za sebe můžu říct, že docela dost, za Jáchyma taky. A dočkali jsme se. Tradičně nabitý program, nelítostný boj muži vs. ženy, dobrodružný noční běh, skvělá organizace. Rodiče i děti svorně pilně šetřili na kapličku, pronásledovali lupiče, nebo si jen tak hráli. Společnost opět patřičně vybraná. Domů se nám vůbec nechtělo a už se těšíme na příští ročník. A to vlastně ani pořádně nezapršelo…

Andy Dumalas, Praha

Jako malá jsem jezdila na tábory a plnila úkoly a soutěže a letos jsem poprvé vyrazila na tábor jako dospělá už se svými dětmi a mohla vzpomínat a srovnávat, jak jsem vše prožívala tehdy a nyní. Jako dospělá jsem mohla ocenit profesionální přípravu a skvěle vymyšlené a vtipné úkoly, líbilo se mi zvolené téma – čtyři roční období, líbilo se mi propojení tématu do celého pobytu i do jednotlivých soutěží a úkolů. Ačkoli stavění májky bývá na jaře úkol, myslím, náročný pro celou ves, tady se s nadšením a v pohodě zvládly postavit rovnou čtyři za necelé dvě hodiny. To jen pro příklad z jara :-). A taky tady samotný ženský dokázaly během odpoledne postavit krásnou lavičku na sezení ze dřeva!!! Krásná výzva! Moc se mi to líbilo. A jsem přesvědčená, že moje děti si celý pobyt opravdu užily, i když onu dokonalou péči, nabitý program a činnosti připravené tetami vnímají jako samozřejmost :-)

Helena Koubová, Šimon a Bětka, Tučapy