Ekologický kurz pro Gymnázium Teplice

1.6.2008 - 4.6.2008

Čtyřdenní pobyt vybraných studentů z Teplického gymnázia zaměřený na praktické poznávání a studium přírody se konal v Blatnici (okr. Tábor).

Od neděle 1. června se v rekreačním středisku ZVaS České Budějovice – v Blatnici u Mladé Vožice konal pilotní kurz s ekologickou tématikou, který OS pořádalo pro vybrané studenty kvinty a sexty gymnázia v Teplicích. Na programu bylo pozorování organismů rybníka a lesa, porovnání vybraných suchozemských a vodních ekosystémů, ranní vycházka za našimi ptáky ale také hry, soutěže, přednášky a spousta příjemného biologického bádání.

Sponzorem akce je státní podnik Lesy ČR a obec Hlavatce.

Podívejte se na pár obrázků a pak si přečtěte, jaké dojmy si z jižních Čech odvážejí severočeští studenti a jejich učitelka.


Hodnocení účastníků

Ve dnech 1. – 4. 6. 2008 jsme se zúčastnili pobytové vzdělávací akce Eko-kurz Blatnice. Program byl zaměřený především prakticky na zpracování jednotlivých ekosystémů a poznávání organismů. Vhodným doplňkem byly přednášky a tématické soutěže. Celý kurz hodnotím velice pozitivně, program byl dobře sestaven tak, aby zaměstnal, zaujal a přitom nepřinesl nadmíru únavy. Studenti si osvojili ekologické pojmy v praxi, dozvěděli se, jak zpracovat protokol a vyzkoušeli si obhajobu seminární práce. Tyto aktivity, na které ve škole nezbývá čas, jsou pro jejich další studium největším přínosem. Mezi velmi zajímavé akce patřilo pozorování raků a určování ptáků podle hlasu. Nezapomenutelné zážitky přinesly tématické hry a soutěže, které pobavily všechny přítomné, dokonale stmelily kolektiv a přitom naučily něco nového. Lokalita, kde eko-kurz probíhal, je velmi vhodně vybraná, protože v blízkém okolí lze najít velké množství různých typů ekosystémů včetně chráněných organismů. Velmi kladně také hodnotím technické a materiální zabezpečení celé akce – dataprojektor, mikroskopy, klíče k určování organismů, literatura. Všem se kurz moc líbil a je určitě dobrou cestou k získávání studentů pro studium přírodovědných oborů, které jsou v současnosti zastíněny humanitními předměty.

Monika Krausová – učitelka M-Bi, Gymnázium Teplice

Pobyt byl báječný, dostali jsme se do krásného prostředí s výbornými lektory. Náplně dní zcela předčily mé očekávání. I když nároky na práci vzhledem k nedostatku času byly poměrně vysoké, přivezla jsem si mnoho zkušeností a poznatků. Pokud se bude tento kurz konat znovu, určitě pojedu.

Helena, studentka sexty

Velmi se mi líbil pestrý program, který nijak nenudil. Hlavně mne zaujali ptáci, raci a lovení v rybníce. Celkově byla příjemná atmosféra s příjemnými lidmi, kteří toho hodně vědí. Jsem rád, že jsem kurz absolvoval.

Zdeněk, student sexty

Bylo to naprosto príma a ještě víc to podnítilo mé badatelské biologické choutky (hlavně v oblasti ptáků). Pro příště : méně rostlin, více zvířat a ještě víc ptáků.

Honza, student kvinty

Ačkoli na celém světě se koná spousta akcí, tahle neměla obdoby. Bylo to nápadité, vtipné, jiskřivé, prostě sexy.

Zdenka, studentka sexty

Myslím si, že eko-kurz měl skvělý program.Sice náročnější, ale hodně mně naučil. Kolektiv i vedoucí byli přátelští a měli všechno skvěle propracované. Určitě bych jel znovu.

Anonym

I přes počáteční momenty zoufalství se tato akce zapíše do dějin jako ta nejbáječnější svého druhu. Pilně jsme pracovali (i po nocích) a snad nám v hlavě i něco zůstane. Ne snad, určitě, pod takovým vedením…Doufám, že zůstanete pořád tak skvělí a zařídíte tak skvělý zážitek i jiným.

Anička, studentka sexty

Celý kurz by se dal shrnout slovem super. Program byl skvěle připraven, dobře vyplňoval celý den, ale nepřinášel moc únavy. Program nám dal krásný základ pro budoucí práci s biologickými obory. Vždy jsem si myslel, že se dá učit biologie buď teoreticky (ve škole) nebo názorně (venku), ale tento způsob výuky byl zábavný zajímavý a hlavně nám dal nové nápady pro zkoumání míst, která v budoucnu navštívíme.

Honza, student sexty

Nevím, co k tomu říct, prostě to bylo fakt hustý. Jediný, co na tom bylo krutý bylo to, že jsem měl pořád hlad.

Martin, student kvinty