Rodinné hry 2011

6.8.2011 - 13.8.2011

Také v letošním roce pořádá OS MIMONI týdenní aktivní dovolené pro rodiny s dětmi s pestrým programem pro děti i dospělé. Místo konání Vrážné (okr. Svitavy).

RoH je týdenní pobyt ve stanové základně tzv. „na zelené louce“. Navazuje na tradici táborů, které se již několik desetiletí na této základně konají. Použijeme-li moderní terminologii, jedná se vlastně o outdoorovou akci přizpůsobenou kategorii rodičů a dětí (zejména s ohledem na věkovou kategorii dětí – tj. děti od 2 let věku). „Outdoor“ znamená především omezení civilizačních výdobytků na minimum.

V čem se rodinné hry liší od jiných typů rodinných pobytů?. Jsou alternativou pro ty, kteří jsou raději venku než v hotelu. Pro ty, pro něž je trocha „nepohodlí“ víc dobrodružstvím, vítanou změnou a odpočinkem od civilizace, než obtíží.

RoH 2011 se účastnilo 23 rodičů a 32 dětí ve věku 1,5 roku – 9 let. Program připravoval šestičlenný tým lektorů a o naše žaludky se staralo duo skvělých kuchařek. A o čem to bylo letos? Název programu byl „To nejlepší ze sudých“ a navazoval na loňské téma „To nejlepší z lichých“. Jednalo se ještě jednou o výběr nejlepších a nejúspěšnějších aktivit – tentokrát z programů ročníků realizovaných v sudých letech…

Stejně jako vloni provázel děti táborovým programem „ajťák“ Bonifác, který si na pomoc přizval pamětníky minulých ročníků – Indiánku Zlaté Slunce, lovce dinosaurů Huga, Emu naruby a Vaška naopak, námořníka Vosátku, mimozemšťana Krytona, Barvičku s Barvínkem a Alenáše s Maženou. Společnými silami naplnily tyto kouzelné bytosti program všech táborových dnů doslova až po okraj, takže si malí táborníci skoro ani nevšimli, že téměř každý den pršelo, všude bylo bahno a občas také velká zima (po dvě noci klesly teploty na teploměru skoro až k bodu mrazu). Také rodiče se bavili pestrým programem, ať už při účasti na tom dětském nebo speciálně připravenými aktivitami „dospěláckého“ programu.

Nabízíme výběr fotografií a hodnocení účastníků.


Hodnocení účastníků

Když se mě Lenka ptala, jestli nevezmu malou na tábor, nevěda do čeho jdu, kývl jsem a dobře jsem udělal. Protože kdybych nejel, nikdy bych neviděl tolik dětí spokojeně se plácat v bahně a dešti, dešti navzdory s úsměvem na tvářičce. Nikdy bych v noci v lese nelovil obrovského dinosaura (a to i po večerce), nikdy bych si nezahrál na hygienika a nezavřel hospodu U potoka, nikdy bych se nedozvěděl, kde jsou Tróbelice a kde je v Pardubicích posádka, nikdy bych nejedl italské halušky a už vůbec bych si nezaběhal orienťák v noci. Prostě ideální taškařice pro lidi, co ještě nezapomněli bejt dětma a přežijou i podmínky jako v deltě Mekongu… Ale vlastně bych tuhle akci NIKOMU nedoporučil…protože pak by se mohlo stát, že na mě na RoH l.p. 2012 nezbyde místo.

Mirek Vrbka – Prťka; České Budějovice

Jestliže chcete, aby vaše děti zažily týden plný opravdového dobrodružství, zároveň sportovaly, zpívaly, malovaly, vytvářely a smály se – jeďte na tábor – rodinné hry (RoH) do Vrážného . Právě jsem se z tohoto tábora vrátila.

Byla jsem tam se dvěma malými dětmi – Sandra 3,5 a Robin čerstvě 2 roky. Pro mě – jako mámu – to byla sice občas pěkná „hoňka“, protože zvládat s prcky všechny činnosti, které se nabízely a k tomu pobyt v krásné, leč z hlediska počasí zrádné, přírodě, nebyla úplně procházka růžovým sadem. Ale velkou odměnou mi byla reakce dětí, které byly strašně spokojené – ve svém živlu a plny dojmů a emocí z každého dne. Sandra se mě každý večer při usínání ptala: „ Mami a co bude zítra? Budeme si zase takhle hrát?“ A po kladné odpovědi spokojeně ve stanu usnula a spokojeně spala až o rána, přestože venku lilo a bylo asi 7 stupňů :) (ale to bylo jen jednu noc :) – možná 2 noci :))

Velkou poklonu tímto skláním Pavle a jejímu realizačnímu týmu o 5 lidech, kteří tak dokázali připravit program pro téměř 60 účastníků. Povedlo se jim to tak, že se všechny činnosti na sebe přirozeně navazovaly, všechno bylo bezvadně připraveno a my měli dojem, že je to tak normální a vše v pohodě a plynně klape. Vím, že tohle připravit a zrealizovat není jednouché.

Já mám nyní rok na to, abych „přemluvila“ manžela ať si vyšetří dovolenou a jede s námi, protože co do zábavy a zážitků je taková dovolená mnohdy lepší než all inclusiv u moře :)

Ivona Vesecká, Sany, Robin, Planá nad Lužnicí