Dobrodružství (nejen) v mikrosvětě - 6. ročník

16.7.2018 - 20.7.2018

Šestý ročník letí školy biologie pro mládež od 10 let do ukončení středoškolské docházky.

Na letošní „Mikráč“ přijelo 16 účastníků (8 dívek a 8 chlapců) ve věku od 10 do 18. let.

Akce probíhala zároveň s Letní školou biologie pro pedagogy, na kteou přijeli 4 pedagožky, celkem nás tedy bylo 20 účastníků, 3 odborní lektoři, 2 laboranti a 2 externí lektoři na část úterního a část středečního programu, kdy jsme pracovali v terénu.

Program byl bohatý, počasí vyšlo, pracovní týden uběhl jako voda.

Zatímco méně zkušení účastníci pracovali na jednoduchých úlohách, naši zkušení měli samostatný badatelský úkol a navíc pořídili i vtipné video z terénu. Výsledek jejich badatelských aktivit najdete v této prezentaci. Video střípků z „mikráče“ pak najdete u nás na Facebooku.

Za zapůjčení fluorescenčního mikroskopu děkujeme katedře učitelství a didaktiky biologie Přírodovědecké fakulty UK Praha.


Hodnocení účastníků

Účastníky jsme požádali aby napsali krátkou zprávu (pohlednici chat) kamarádovi, jako pozdrav z mikrosvěta, který použijeme ke zveřejnění jako hodnocení akce.

Celý týden se mi moc líbil, hráli jsme hry, mikroskopovali jsme a fotili. Ve středu jsme byli na exkurzi v rašeliništích. na pokoji jsem si s holkami rozuměla, takže to bylo fajn. V úterý jsme byli na vycházce, kde jsme podle zpěvu poznávali ptáky.

Majda 12 let

Ahoj, posílám pozdrav z Mikrosvěta. Máme se tu krásně. Pracujeme s mikroskopem, fotíme a sportujeme. Ráno chodíme na procházky za hlasy ptáků. Večer máme táborák a zpíváme písničky. Už se těším na příští rok.

Kačka, 13 let

Ahoj, je to tady fajn. Mikroskopujeme, určujeme kytky, hmyz a ptáky, hrajeme hry a hlavně se bavíme. Máme tu dobrou partu. Většina lidí sem jezdí po několikáté, protože se nám tu líbí. Doufám, že přijedete taky.

Áďa, 13 let

Bylo to tu super. Celý týden byl o tom, že jsme mikroskopovali, fotili a zkoumali. Ale kromě toho jsme hráli i spoustu her a měli jsme i táborák. Myslím, že jsme si to tady užili a spousta z nás přijede i příští rok.

Eliška, 13 let

Celý týden byl zábavný a moc jsem si to užila. Fotili jsme a později upravovali, mikroskopovali a hráli hry. Naše pokoje byly čisté a prostorné. Našla jsem tady hodně kamarádek a kamarádů, po kterých se mi bude stýskat.

Laura, 14 let

Zdar Bídáku, i přesto že jsem na Mikrosvětě poprvé, tak je to tu dobré. Doporučuju.

Bídák Tomáš, 16 let

Ahoj Bídáku, posílám pozdrav z Mikrosvěta v Hlavatcích. Každý rok se koná biologický tábor a musím říct, že ti otevře oči a ukáže v jakém světě žijeme. Jsou tu milí a šikovní učitelé. Doufám, že se uvidíme i příští rok. Zdar.

Tvůj Bídák Joshua, 17 let

Letošní Mikrosvět hodnotím jako nejlepší. Sešla se skvělá parta, se kterou byla skupinová práce zábavná a velmi zajímavá. Nadchlo mě bádání po společných znacích rostlin a také to, že práce nebyla bez významu. Nobelovku sice asi nedostaneme, ale ocenění ZLATÝ BÍDÁK nám úplně stačilo. Těším se na další rok. Kytkám zdar!

Žaneta, 17 let

Zdar Bídáku, na Mikrosvětě jsem byl letos popáté a určitě doporučuji každému bídákovi, který se zajímá o biologii. Přijeď a naučíš se spoustu nového.

Tvůj Bídák Jakub, 18 let