První pomoc prožitkem pro studenty GPdC Tábor

21.6.2017 - 23.6.2017

Pro vybraných 20 studentů (zájemců ze 2. a 3. ročníků, kteří prošli základní výukou první pomoci) jsme připravili zážitkový kurz první pomoci.

Studenti pod vedením zdravotnických lektorů a pedagogů školy absolvovali nácviky dovedností laické první pomoci a především si vyzkoušeli svoje reakce v simulovaných etudách ohrožení života a zdraví lidí v jejich okolí.

Ve středu dopoledne proběhl ve škole úvod ke kurzu, zejména seznámení s aspekty zážitkové výuky a krátké opakování obsahu výuky, ktetou někteří v tomto, ale většina v minulém roce absolvovali.
Do Hlavatec, kde probíhala stěžejní část programu, se skupina přesunula linkovým autobusem. Po obědě a nezbytných opakovacích a prohlubujících nácvicích dovedností studenti rovnýma nohama skočili do simulací. Z prvních emocí ze simulací se pak mohli „oklepat“ při krátké exkurzi v rodinném poloautomatickém pivovaru Transformátor.

Čtvrtek pak jedna simulace střídala druhou, nezbytné vsuvky tvořily doprovodné – „odreagovávací“ prožitkové aktivity…a to až do odjezdu autobusu zpět do Tábora.

V pátek se studenti sešli u plaveckého bazénu v Táboře, kde se dvě hodny věnovali záchraně na vodě. Celý kurz zakončili opět ve škole on-line testem znalostí z PP.

Výběr fotek, jak je u akcí PPP na tomto webu zvykem, je věnován lidem, kteří se na akci podíleli nebo i tam pouze po celou dobu, či chvilku byli s námi.

Více fotek na webu ppp a také na našem Facebooku.


Hodnocení účastníků

Studenti nám napsali moc pěkná hodnocení, tak nám bylo líto je všechna nezveřejnit. Proto jsme každé z nich někde uveřejnili :-). Studenti odpovídali na otázku, zda by si (s vědomím do čeho jdou) kurz vybrali znovu.

Ta co nejsou na webu ppp nebo na Facebooku školy uvádíme zde:

Kurzem PPP sem si prošel už 2× a pokaždé je to skvělý zážitek. Vždy jsem se toho spoustu naučil a lektoři se nezapomněli postarat ani o pořádnou nálož zábavy.

Radim Bláha

Rozhodně. Kurz byl příjemný a klidný, stejně tak byl však velmi přínosný. Jsem zastáncem názoru, že by každý měl nějaký ten základ ovládat. Jsem rád, že jsem se zúčastnil.

Martin Šimák

Kurz bych si rozhodně vybrala znovu – vědět nějakou teorii je jedna věc, ale pak v praxi (i když jen simulované) to je druhá věc. Klidně bych se zúčastnila ještě jednoho kurzu, protože mi přijde, že třeba na poprvé, když jsem se na to psychicky připravila, jsem udělala nejméně chyb a později jich přibývalo, protože jsem už nemyslela na všechno, ale zároveň věřím, že třeba při dvacáté simulaci bych to zvládla ukázkově. Myslím si, že je to opravdu užitečné, ale zároveň doufám, že nově naučené věci nebudu muset nikdy použít.

Daniela Ševčíková

Kurz se mi líbil. Zážitková forma je mnohem lepší než teorie, více a lépe se dovednosti získávají. Trochu se naučíme i ovládat stres a své chování v situaci. Byl to i nácvik na zachování „chladné hlavy“.

Nela Multušová

Kurz bych určitě absolvoval znovu. Pořád je co se učit a v čem se zlepšovat. Kurz První pomoc prožitkem je nejlepší způsob, jak se naučit poskytovat první pomoc.

Filip Čeněk